Verhuur mijn huis
Geld verdienen aan je eigen woning, het klinkt als een onmogelijke opgave terwijl het in de praktijk eenvoudiger is dan menigeen zou denken. De belangrijkste vraag die om de hoek komt kijken is de vraag of het verhuren van je eigen woning rendabel is. Andere, voor de hand liggende
vragen, hebben betrekking op de situatie wanneer je zou moeten overwegen om je woning te verhuren. Ook al is elke situatie uniek en vraagt deze om een maatwerk oplossing, in veel gevallen is het advies van een ervaren consultant onontbeerlijk.
Verhuur mijn huis, de praktijksituatie
In de praktijk zijn er een aantal situaties waarin de verhuur van de eigen woning een goede optie is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorbeeld situaties:
- De nieuwe woning is al opgeleverd maar de oude woning is nog niet verkocht
- Na een scheiding moet de echtelijke woning verkocht worden
- Commercieel belang
In beide gevallen is er sprake van een ongewenste situatie. Een woning die je zelf niet gebruikt kost alleen maar geld, de hypotheek zal immers gewoon betaald moeten worden. Het kan dan dus rendabel zijn om te denken “ik verhuur mijn huis”. Door de mogelijkheden goed te onderzoeken in samenwerking met DANKA Consultancy, beperk je de risico’s. Een gedegen advies voorkomt onnodige problemen en stelt je in staat om het “ik verhuur mijn huis” concept volledig te benutten.
De rol van de gemeente in het “verhuur mijn huis” concept
Nadat de hypotheekverstrekker akkoord is gegaan met de verhuur van de eigen woning zal er een vergunning bij de gemeente moeten worden aangevraagd. Normaliter is dit slechts een formaliteit zolang er maar aan 2 voorwaarden wordt voldaan:
- De woning ligt op het grondgebied van de gemeente
- De woning dient “te koop” te staan.
- De woning is geregistreerd als zijnde “leegstaand”. Er mag dus geen sprake zijn van
bewoning.
Bij de aanvraag van de vergunning dien je rekening te houden met het betalen van leges. Deze kunnen per gemeente verschillen. Is de vergunning eenmaal afgegeven dan is deze geldig voor een periode van 5 jaar. De einddatum is heel belangrijk bij de verhuur van de eigen woning. Is de woning namelijk nog verhuurd als de vergunning verloopt, dan wordt het huurcontract automatisch omgezet in een regulier huurcontract. Het gevolg is dat de huurder dan volledige huurbescherming geniet.
Verhuur mijn huis: de rol van de hypotheekverstrekker
In de meeste gevallen zal het verhuren van de eigen (koop)woning stuiten op bezwaren van de hypotheekverstrekker. In het contract met de bank is vaak de clausule opgenomen dat verhuur van het onroerend goed zonder toestemming van de hypotheekverstrekker niet is toegestaan. In
de eerste instantie klinkt dat wat onwerkelijk, het is immers je eigen woning. De bank wil echter het risico voor zichzelf beperken door deze drempel op te werpen. In een situatie waarin je de hypotheek niet meer zou kunnen betalen, bijvoorbeeld bij een huurachterstand door een onwillige huurder, zal de bank kunnen overwegen om over te gaan tot een gedwongen verkoop van de woning. Een woning die verhuurd is zal echter minder opbrengen dan een leegstaande woning. DANKA Consultancy kan dit hele proces uit handen nemen. Zo weet je zeker dat de verhuur van je
eigen woning correct verloopt. De ervaring van DANKA Consultancy inzake de verhuur van particuliere woningen voorkomt op die manier ongewenste situaties en conflicten met de hypotheekverstrekker.
Gedegen advies is onmisbaar
De complexiteit van het verhuren van de eigen woning vergt gespecialiseerde kennis. DANKA Consultancy heeft de kennis in huis om slagvaardig op te treden en kan in de meeste gevallen een
beslissende rol spelen. De verhuur van de eigen (particuliere) woning kan zeker rendabel zijn bij de juiste aanpak. We informeren je graag over de mogelijkheden in jouw situatie.
Recente reacties